PAGEL haalt de kou uit de lucht.

Rotterdam, 1 december 2020.

Eurofrigo BV breidt haar logistieke capaciteit uit met de nieuwbouw van een koel- en vrieshuis inclusief Buitengrens Inspectie Post (BIP) op de Maasvlakte te Rotterdam. Het door Bogaerds Architecten en Ingenieurs ontworpen gebouw beslaat ruim 11.000 m2. Van Vliet Bouwmanagement begeleidt de opdrachtgever vanaf het programma van eisen tot en met de oplevering (Bron: Van Vliet Bouwmanagement).

Het bouwkundige werk wordt uitgevoerd door Bouwonderneming Stout BV uit Hardinxveld-Giessendam. Het betreft een staalconstructie met sandwich gevels op een betonnen fundering met dito vloeren, voorzien van thermische isolatie en vloerverwarming. Zo simpel als het klinkt is het niet. Dat blijkt wel als u de foto’s ziet. Van oudsher worden bij de bouw van vrieshuizen Azobé klossen onder de kolommen gebruikt als koudebrug onderbreking. Dit tropisch hardhout isoleert goed en is drukvast, maar het maatvoeren en monteren van de klossen is lastig en tijdrovend. Ze zijn ook niet bepaald goedkoop en moeten alsnog worden ondergoten. Dat kan niet met krimparme cementgebonden mortel, omdat deze mortel niet zonder aanhechting mag worden toegepast op een damp-remmend membraan. Het zou uiteindelijk onder windbelasting bezwijken door brosse breuk. Krimparme cementgebonden mortel heeft bovendien een te hoge warmtegeleidingscoëfficiënt. Maar wat dan?

VERWAARD Bouwstoffen levert in dit project, samen met gespecialiseerd aannemer TOTECH BV uit Heesch, een vloeibare variant voor thermische ontkoppeling in de vorm van PAGEL EH196R. Dit is een epoxy gietmortel met een druksterkte groter dan 110 N/mm2 en een warmtegeleidingscoëfficiënt kleiner dan 0,20 W/m.K. Het product is interessant, omdat het iedere stelhoogte naadloos overbrugt. De relatief lage E-Modulus zorgt voor een taai-elastisch breukgedrag. Het maakt bij laagdikten vanaf 40 mm in combinatie met een aangepast verloop van de vloerverwarming, de toepassing van Azobé klossen zelfs overbodig. En dat is dan weer goed voor het milieu en de afvang van CO2.

Belangstelling? Lees hier meer over onze projecten:

Daalimpex Velsen BV, Parlevliet & Van Der Plas IJmuiden, Westfort IJsselstein.

Of bel: 088-540 1100.