Thermische ontkoppeling bij vrieshuizen

Waddinxveen, 14 Juli 2015.

Een koudebrug is een verbinding in de buitenschil van een gebouw, waar slechte thermische isolatie ervoor zorgt dat bovenmatige warmteoverdracht plaats kan vinden. Koudebruggen verlagen de isolatiewaarde van gebouwen aanzienlijk en zijn daardoor ongewenst. Bij verschillen in temperatuur tussen binnen en buiten kan een koudebrug de aanleiding zijn voor condensvorming in de constructie. Dit vocht kan op haar beurt schimmel- en roestvorming in de hand werken. Naarmate de verschillen in temperatuur groter worden neemt ook het belang van de bestrijding van koudebruggen toe. Maar hoe doe je dat dan in een vrieshuis, dat is opgebouwd als staalskelet op een betonfundatie?

Er zijn diverse methoden om thermische ontkoppeling te realiseren. Als deze ontkoppeling ook drukkrachten moet overbrengen, zoals onder kolommen, wordt de spoeling dunner. Van oudsher worden Azobe klossen onder de kolommen geschoven. Dit tropisch hardhout isoleert goed en is drukvast, maar wordt in het kader van duurzaamheid steeds minder toegepast. Ook het maatvoeren en monteren van deze klossen in prefab beton en staalbouw is lastig.

PLAKA Nederland heeft een uitstekend modern alternatief in de vorm van Thermo Break. Dit product is leverbaar in 2 uitvoeringen, type TBL (druksterkte 70 N/mm2 en warmtegeleidingscoëfficiënt 0,292 W/m.K) en type TBK (druksterkte 250 N/mm2 en warmtegeleidingscoëfficiënt 0,187 W/m.K). Met een plaatdikte vanaf 5 mm oplopend tot 25 mm is het uitvullen van de ruimte onder de kolommen al een stuk eenvoudiger geworden. De platen worden door PLAKA op maat aangeleverd, inclusief boorgaten. Het voordeel van deze Thermo Break platen is, dat ze zowel in horizontale als in verticale verbindingen kunnen worden toegepast.

Verwaard Bouwstoffen levert een vloeibare variant voor thermische ontkoppeling in de vorm van PAGEL EH196R. Dit is een epoxy gietmortel met een druksterkte van 140 N/mm2 en een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,174 W/m.K. Het product is met name interessant als thermische ontkoppeling van staal- en betonkolommen, omdat het iedere stelhoogte naadloos overbrugt. De ruimte wordt altijd volledig opgevuld, zoals u ziet in onderstaande fotoreportage van een van onze recente projecten. Meer informatie over dit product vindt u hier: PAGEL EH196R.