Raedthuys windpark A30 / A12 Maanderbroek

Ede, 18 mei 2015.

Raedthuys Pure Energie bouwt momenteel aan het Windpark Maanderbroek, bestaande uit twee Siemens windturbines. Jaarlijks leveren deze windturbines genoeg duurzame stroom voor ongeveer 4200 huishoudens. Het park staat aan de A30 en grenst aan het bedrijventerrein A12. De turbines krijgen een ashoogte van bijna 100 meter. De bouw en exploitatie van de turbines is in handen van Raedthuys Pure Energie. Dit bedrijf heeft toestemming gekregen van de gemeente Ede om de turbines te bouwen en voor een periode van 20 jaar te exploiteren. De vergunde turbines zijn van het type Siemens SWT-3,2 101 MW. Deze turbines hebben een rotor met een diameter van 101 meter en een elektrische generator van 3,2 MW. De gondel van de turbine komt op een hoogte van 99,5 meter. Dat betekent dat de wieken op hun hoogste punt tot 150 meter reiken (bron: Raedthuys.nl).

In opdracht van Ballast Nedam Industriebouw, die de fundaties heeft gemaakt, is Rowij Bouwchemie b.v. uit Oosterhout vorige week begonnen met het afgieten van het eerste fundament. Deze week volgt het tweede. Dit afgieten betreft de ruimte tussen de torenflens en het betonnen fundament. Deze ruimte bedraagt circa 50 mm en is essentieel voor het overbrengen van de hoge dynamische belastingen vanuit de toren naar de ondergrond.

Ballast Nedam en Rowij hebben ervoor gekozen deze verbindingen af te gieten met PAGEL V1/60HF Gietmortel K90. Deze krimparme hoge sterkte gietmortel is als enige gecertificeerd in de krimpklasse SKVB 0 (krimp < 0,6 mm/m na 91 dagen). Bovendien is deze mortel beproefd op, en aantoonbaar bestand tegen, de dynamische belastingen die optreden in turbinefundaties, zowel onshore als offshore. Hoewel gecertificeerd als K90 en C100/115 werd na 5 dagen al een druksterkte van 108 N/mm2 gemeten, wat ruim voldoende is voor het afspannen van de ankers. De einddruksterkte ligt ver boven de 140 N/mm2. Meer informatie over dit product vindt u hier: PAGEL V1/60HF Gietmortel K90.