Clean room operatie in het spoor

Didam, 6 mei 2015.

Kunststofvloeren Nederland b.v. uit Franeker is begonnen aan de uitvoering van haar contract met Strukton Rail, die overwegplaten gaat vervangen in spoorwegovergangen op diverse locaties in Nederland. Op zaterdag 2 mei jongstleden was de aftrap met twee overgangen aan de Bievankweg te Didam en de Weemstraat te Wehl. De opdracht omvat het ondergieten van de Harmelen overwegplaten met PAGEL V2/10 Gietmortel en het ingieten van de spoorstaven met Bolirail PU/LP23159n van Bolidt uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Harmelen overwegplaten worden ingezet om hoogteverschillen tussen straat en spoorbaan weg te nemen of te voorkomen. De Harmelen overwegplaat is 580 mm hoog 2.370 mm breed en wordt standaard uitgevoerd in lengten van 6,00 en 9,00 m. De platen zijn onderhoudsvrij en aansluitend te plaatsen voor een brede overweg. Voor bochten kan de plaat gebogen worden uitgevoerd (bron: Spanbeton).

Opvallend aan de uitvoering was de geoliede organisatie door Kunststofvloeren Nederland b.v. Alle handelingen waren tot in de puntjes voorbereid en op eventualiteiten was gerekend. De vulgaten werden met zorg afgeplakt en later met een sponsje afgewerkt, zoals op de foto’s zichtbaar is. Stucloper werd gebruikt om verontreiniging van de overwegplaten tijdens het ingieten van de spoorrails te voor komen. Kortom: Een clean room operatie in het spoor.

Strukton en Kunststofvloeren Nederland b.v. hebben ervoor gekozen de platen te ondergieten met PAGEL V2/10 Gietmortel. Dit product heeft als grote voordeel dat het niet waterdun is, maar toch uitstekend vloeit. Waterdunne injectiemortels verlaten de verloren bekisting, die uit schuimblokken bestaat, soms al door de minste of geringste opening. De PAGEL gietmortel doet dat niet. Bovendien is PAGEL ook krimpvrij bij grotere laagdikten. Door haar uitstekende vloeigedrag worden de compartimenten van circa 2 x 2 m2 vanuit één hoekpunt, zonder druk op te bouwen, snel en naadloos gevuld. Bovendien heeft PAGEL V2/10 na 2 uur al een druksterkte van > 5 MPa, zodat de tijdelijke vijzels vroegtijdig kunnen worden weggenomen en direct met aanvullen kan worden begonnen. Meer informatie over dit product vindt u hier: PAGEL V2/10 Gietmortel