PAGEL grout voor 17 windturbines in 2 windparken

Swifterbant en Hardenberg, 15 juli 2019.

Deze week starten we de levering van PAGEL krimparme gietmortel op twee nieuwe locaties, Windpark SVDW te Swifterband en Windpark De Veenwieken aan de N36 te Hardenberg.

Windpark Samen voor de Wind betreft zeven turbines en ligt aan de Overijsselse tocht nabij Swifterbant in de Gemeente Dronten. Het park levert stroom aan Greenchoice. Dit Nederlandse energiebedrijf voorziet uitsluitend in groene energie. De zeven nieuwe windturbines zijn een vervanging van zeven verouderde exemplaren uit 2002 en produceren gemiddeld 35.000.0000 KWh per jaar. Een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 3900 KWh. Dit windpark voorziet dus ongeveer 9000 gezinnen van groene stroom. Dat zijn er 1500 meer dan het oude windpark opleverde. De nieuwe windturbines zijn van het merk Enercon. Het gaat om het type E82. De as-hoogte bedraagt 69 meter. De oude windturbines krijgen een tweede leven in Litouwen. Het puin van de oude fundamenten wordt hergebruikt voor het maken van nieuwe kraanopstelplaatsen.

Windpark De Veenwieken is een initiatief van De Wieken (Windunie, ABN AMRO en Greenchoice) en Pure Energie. Wij werken hier samen aan de plaatsing van 10 windmolens tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg. De windturbines van Enercon, type E103, krijgen een as-hoogte van 98 meter en een rotordiameter van 103 meter. Dat betekent dat een wiek 51,5 meter lang is. De tiphoogte wordt daarmee 149,5 meter. De bouw van het windpark is begonnen. De wegen en kraanopstelplaatsen zijn inmiddels aangelegd en de heiwerkzaamheden zijn afgerond. Het storten van de funderingen van de windmolens is in volle gang. De huidige planning is dat in de nacht van 15 op 16 juli de eerste turbine-onderdelen worden aangevoerd op de locatie van het windpark.

Betrokken aannemers en turbinefabrikant gebruiken hier PAGEL V1/60HF en PAGEL V1/50, beide krimparme cementgebonden gietmortels, voor de verbinding tussen de toren en de betonfundering. De typekeuze hangt af van de benodigde druksterkte en vermoeiingsweerstand. PAGEL ontwikkelt producten voor alle turbinefabrikanten. Dus hebben we er ook een voor uw project. Hoe kunnen wij u helpen?