Uit welke hoek waait de wind in Wallonië?

Héron, 11 november 2016.

H4A Windenergie BV heeft onlangs in opdracht van EDF Luminus drie fundaties gebouwd voor Gamesa G114-2,5 MW windturbines. Deze staan langs de autosnelweg E42 in het Belgische Héron (Wallonië). Het ontwerp van de fundaties is door H4A, haar opdrachtgever en de constructeur (Greisch) gezamenlijk uitgewerkt (Bron: H4A).

Windturbineleverancier Gamesa is eind oktober gestart met de installatie van de windturbines. Deze hebben een as-hoogte van 93 meter, een rotor-diameter van 114 meter en een vermogen van 2,5 Megawatt. Vóór het einde van het jaar zal de eerste energie zijn opgewekt, om vervolgens op het net te worden geleverd (Bron: H4A).

De turbinemasten worden gesteld op stalen adapter-flenzen met een relatief kleine diameter. Dit zorgt voor extreme belastingen in de grout-verbinding en stelt dus hoge eisen aan de toegepaste mortel en de verwerking ervan. In afwijking van de gebruikelijke werkwijze is er hier voor gekozen de mortel aan te brengen voordat de mast werd geplaatst. Daardoor was de verbinding uitstekend bereikbaar, wat de kwaliteit ten goede komt. Het afstorten van de flenzen is in onderaanneming uitgevoerd door Dubbelman en Zonen BV, specialisten in beton- en metaalbescherming te Lage Zwaluwe.

Dubbelman heeft deze constructieve verbindingen afgestort met PAGEL V3/50 Gietmortel K80, een krimparme hoge sterkte gietmortel. PAGEL V3/50 voldoet aan de krimpklasse SKVB 0 (krimp < 0,6 mm/m na 91 dagen). De mortel is speciaal ontwikkeld voor de dynamische belastingen die optreden in turbinefundaties, zowel onshore als offshore. Deze K80 (C80/95) mortel had in dit project na 7 dagen al een druksterkte > 90 N/mm2 (eis > 80 N/mm2). De ankers konden al na één etmaal worden afgespannen. Meer informatie over dit product vindt u hier: PAGEL V3/50 Gietmortel K80.