Geen tijd te verliezen

Utrecht en Rotterdam, 21 december 2016.

Betonherstel wordt meestal als ongewenst en hinderlijk ervaren. Soms blijkt de noodzaak ervan onverwacht en frustreert deze de toch al krappe planning. Zo kon men bij het UMC Utrecht geen weken wachten op sanering en uitharding van het betondek boven de leidingtunnel voor de ingang van de afdeling Radiologie. Dit betondek bleek door chloriden zwaar aangetast en moest dus onverwacht over een diepte van gemiddeld 110 millimeter worden gesaneerd, alvorens men het terrein weer met asfalt kon overlagen. De voortgang van het project, onderdeel van De Uithoflijn, kwam daardoor in gevaar.

Soms is er wel op gerekend maar wordt de renovatie van bijvoorbeeld een bedrijfsvloer steeds weer uitgesteld, omdat deze werkzaamheden de toegankelijkheid van het magazijn en daarmee de omzet in gevaar brengt. Dit overkwam een handelaar in bouwmaterialen te Rotterdam, die door de renovatie drie van de zeven gangpaden tijdelijk eenzijdig moest afsluiten.

Sealteq West uit Pijnacker heeft ervaring met dit soort problematiek. Na eerdere successen in Den Bosch en Waalwijk werden zij in de afgelopen maand door de twee verschillende opdrachtgevers ook in Utrecht en Rotterdam ingeschakeld. Bij het UMC Utrecht heeft Sealteq in korte tijd een betondek gesaneerd door middel van waterstralen. Vervolgens is de wapening hersteld, waar nodig bijgelegd en werd de vloer opnieuw afgestort. In Rotterdam is de magazijnvloer van een bouwmaterialenhandel gefreesd, voorzien van een mechanisch verankerd bouwstaalnet en van een nieuwe constructieve staalvezelversterkte druklaag van 60 mm. In beide gevallen tekende Sealteq voor zowel de engineering als de uitvoering.

Tijdwinst:

Afhankelijk van de voorbereidende werkzaamheden is het mogelijk dergelijke ingrijpende projecten binnen één tot anderhalve week gebruiksklaar op te leveren. Een efficiënte voorbereiding en uitvoering zijn hier debet aan. Maar ook de toegepaste mortel speelt een belangrijke rol. Beide storts zijn uitgevoerd met PAGEL V2A/80, een snelhardende en staalvezelversterkte gietbetonmortel van PAGEL GmbH uit het Duitse Essen. Dit zelfverdichtende krimparme product kan één uur na de stort al worden belopen en een etmaal later volop worden belast. Daar zit de grootste tijdwinst.

Mengtechniek:

Drie PABEC IV mengers en betonpompen, geproduceerd door Baumaschinen Beckschulte KG uit Siegburg (D). Capaciteit 5 tot 6 ton PAGEL mortel per menger per uur.