Turbines geplaatst op Windpark Hellegatsplein

Ooltgensplaat, 21 oktober 2015.

Energieproducent Qurrent bouwt in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee aan een nieuw windpark bij de kruising tussen de A29 en de N59 ‘Hellegatsplein’. De windturbines worden in een lijnopstelling langs de A29 geplaatst, ter hoogte van het recreatiestrand. In het voorjaar zijn de funderingen, kraanplaatsen en kabels voor het windpark aangelegd. Momenteel worden de turbines geplaatst en als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden in december 2015 voltooid. De windturbines gaan begin 2016 draaien, maar aanmelden voor Windtegoed is nu al mogelijk (bron: Windpark Hellegatsplein).

Het windpark bestaat uit vier windturbines van 3 MW en zal jaarlijks ongeveer 36.000.000 kWh produceren. De turbines van het type Alstom Eco 110 krijgen een plaats in ruimtelijk en open gebied en zijn niet direct zichtbaar en hoorbaar voor bewoners. Op de bouwaanvraag voor het windpark kwamen dan ook geen bezwaren binnen (bron: Windpark Hellegatsplein).

H4A Windenergie BV uit Goes heeft de fundaties van de 4 turbines aangelegd. Het afstorten van de flenzen is in onderaanneming uitgevoerd door Dubbelman en Zonen BV, specialisten in beton- en metaalbescherming te Lage Zwaluwe.

Dubbelman heeft deze constructieve verbindingen afgestort met PAGEL V1/60HF Gietmortel K90, een krimparme hoge sterkte gietmortel. V1/60HF is gecertificeerd in de krimpklasse SKVB 0 (krimp < 0,6 mm/m na 91 dagen). De mortel is beproefd op en bestand tegen de dynamische belastingen die optreden in turbinefundaties, zowel onshore als offshore. Ingeschaald als K90 en C100/115, word na 5 dagen al een druksterkte > 100 N/mm2 gemeten. Dat is ruim voldoende voor het afspannen van de ankers. De einddruksterkte ligt boven de 140 N/mm2. Meer informatie over dit product vindt u hier: PAGEL V1/60HF Gietmortel K90.