Kunst in de Pauluskerk

Rotterdam, 25 december 2014.

Anderhalf jaar geleden werd in Rotterdam de nieuwe Pauluskerk in gebruik genomen. Geen echt nieuws dus, maar vanwege de bijzondere toepassing van PAGEL producten toch leuk om op Eerste Kerstdag met u te delen, dachten wij.

Het meubilair in deze nieuwe kerk werd ontworpen en gebouwd door de Rotterdamse kunstenaar Jan Neggers (1956). Jan studeerde in 1986 af als beeldhouwer aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij werkt als beeldend kunstenaar en decorontwerper in deze stad. Neggers is bovendien eigenaar van het productiebedrijf JaJoArt en probeert om vanuit zijn ontwerpen en uitvindingen altijd producten te ontwikkelen die eenvoudiger, sterker, beter en functioneler zijn. Bovendien hecht hij veel waarde aan hergebruik van materialen. Jan ontwerpt veel voor openbare ruimten en instellingen en doet graag sociale kunstprojecten.

De basis van het kerkmeubilair bestaat uit stalen frames, die zijn bekleed met PAGEL U20 reparatiemortel en nabehandeld met COMPAKTA Bouwdispersie. Hierdoor hebben het altaar, de kansel, het doopvont en de conferentietafel de betonlook gekregen waar architect en kerkbestuur naar op zoek waren. Omdat de kerk multifunctioneel is werd eenvoudige verplaatsbaarheid van de meubels een harde eis. In het ontwerp zijn dan ook transportwielen opgenomen en een hefboommechanisme, waarmee de meubels op de wielen worden gezet. Uiteraard zijn deze wielen niet zichtbaar als de meubels op hun plaats staan. Meer informatie over de toegepaste producten vindt u hier:

PAGEL U20 Reparatiemortel R4: http://www.pagel.com/all/pdf/nl/u40_nl.pdf

COMPAKTA bouwdispersie: https://verwaard-bv.nl/wp-content/uploads/producten/pdf/VH-COMPAKTA%20Bouwdispersie-productblad.pdf