Keersluizen Afsluitdijk Kornwerderzand

Kornwerderzand, 8 maart 2022.

Kornwerderzand is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân en ligt op en langs de Afsluitdijk. Om grote delen van Nederland ook de komende jaren te beschermen tegen extreem hoogwater legt bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) in opdracht van Rijkswaterstaat twee nieuwe keersluizen aan, direct vóór de schutsluizen op de Afsluitdijk. Één bij Den Oever en één bij Kornwerderzand. De keersluis bij Kornwerderzand bestaat uit een roldeur die over een drempel in de vaarweg kan worden gereden. Deze roldeur is 900.000 kilogram zwaar, 56 meter breed en 12 meter hoog (bron: www.deafsluitdijk.nl).

In opdracht van bouwconsortium Levvel werken Rowij Bouwchemie en Verwaard Bouwstoffen aan het afstorten van de railbalk waar later de roldeur overheen zal rijden. Belangrijk hierbij is het gebruik van een gietmortel kwaliteit die hoog genoeg is om de geconcentreerde dynamische puntlast van de passerende roldeur over te brengen op het onderliggende beton. En natuurlijk de uitvoeringswijze in relatie tot de noodzakelijk te bereiken vullingsgraad onder de flens.

Levvel heeft gekozen voor de krimparme hoge sterkte gietmortel van PAGEL, type V1/60HF, sterkteklasse C100/115, krimpklasse SKVB 0. De bereikte vullingsgraad bij de gekozen uitvoeringswijze bedraagt circa 95%. Als extra bescherming van het bouwstaal tegen contact met zeewater is PAGELASTIC C1 toegepast om aansluitingen en eventuele microscheuren af te dichten. Dit is een ouderwetse degelijke cementgebonden afdichtingslurry, scheuroverbruggend en eenvoudig aan te brengen op vochtige ondergronden. Dit type PAGELASTIC is ook bestand tegen drukkend water.

De eerste fase van dit project is inmiddels succesvol afgerond, de laatste fase zal in 2023 plaatsvinden. Benieuwd wat wij voor uw project kunnen betekenen, bel 088-540 1100.