Hoe kun je cementgebonden giet-, stel- of betonreparatiemortel het beste mengen?

Om cementgebonden mortel op de juiste manier te mengen, zijn er enkele richtlijnen die gevolgd moeten worden om het beste resultaat te behalen. Waaronder:

1. Gebruik dwangmengers
Kies voor dwangmengers, zoals handmengers met dubbele roerwerken of panmixers met minstens drie draaiende armen. Hiermee bereik je een gelijkmatige verdeling van de verschillende materialen en voorkom je ongemengde delen.

2. Laag toerental
Meng op een laag toerental, ongeveer 50-60 omwentelingen per minuut. Hierdoor ontstaat een grondige vermenging van de materialen, wordt de gietmortel homogeen en voorkom je luchtinsluiting.

3. Start met 85-90% van de maximale hoeveelheid water
Start het mengproces met 85-90% van de maximale hoeveelheid water die nodig is voor de gietmortel. Vervolgens van het restant van het aanmaakwater zoveel toevoegen als nodig om de juiste consistentie te verkrijgen. Gebruik nooit meer dan de maximaal aanbevolen waterhoeveelheid!

4. Meng minimaal 5 minuten
De exacte mengtijd en de totaal benodigde hoeveelheid water zijn onder andere afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid, mengvolume en de mengintensiteit van de gebruikte menger.

Door bovenstaande richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je constructie sterk en duurzaam blijft.