Cementgebonden of epoxy gietmortel?

Als het gaat om het ondergieten van kolommen en machinefundaties, is de keuze tussen cementgebonden gietmortel en epoxy gietmortel belangrijk.

Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee producten?

Cementgebonden gietmortel is een vloeibare mix van cement, zand, grind, hulpstoffen en water, die meestal verkrijgbaar is als zakgoed. Het enige wat nog moet worden gedaan, is het toevoegen van kraanwater tijdens het mengen.

Deze gietmortel is bedoeld voor het ondergieten van constructies die krachten moeten overbrengen naar onderliggende bouwdelen of funderingen. Het is een kostenefficiënte optie, maar het duurt langer voordat het volledig uithardt in vergelijking met epoxy gietmortel.

Epoxy gietmortel daarentegen bestaat uit drie componenten: hars, harder en vulstof, die samen een uiterst sterke chemische binding vormen. Hierdoor is het bijzonder geschikt voor toepassingen waar hoge sterkte en snelle verharding vereist zijn.

Daarnaast hecht het uitstekend aan beton, staal en hout, en kan het goed weerstand bieden tegen hitte, chemicaliën en extreme trillingen.

Bovendien heeft epoxy een lagere E-modulus dan een cementgebonden product, waardoor epoxy taaiere eigenschappen vertoont dan cementgebonden gietmortel, die eerder bros van aard is. Om deze reden wordt epoxy vaak gebruikt in situaties waar sprake is van dynamische belastingen i.c.m. geringe laagdikten.

De keuze tussen deze twee materialen is dus afhankelijk van diverse factoren, waaronder de specifieke toepassing en de omgevingsomstandigheden waarin het materiaal zal worden gebruikt.