BREEAM Excellent hergebruik

Eindhoven, 4 mei 2018.

OVG Real Estate herontwikkelt het voormalige Rabobank kantoor aan de Fellenoord 15 te Eindhoven. Het gaat om duurzaam hergebruik van het kantoor gelegen naast het Centraal Station in Eindhoven. Het herontwikkelde gebouw wordt eind 2019 opgeleverd door OVG (casco). De huurder, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), zal na oplevering van het casco zorgdragen voor realisatie van het inbouwpakket.

Een belangrijke voorwaarde voor hergebruik van de betonnen draagstructuur is de asbestsanering. Alles moet eruit, dus ook de asbesthoudende afstandhouders die destijds in de bekisting zijn opgenomen en ingestort. Deze zijn overmaats uitgeboord en worden weer opgevuld met brandwerende mortel.

Beelen heeft gekozen voor PAGEL V14/40, een brandwerende stelmortel klasse A1 (onbrandbaar). Deze wordt veel toegepast als brandwerende afdichting bij het inbouwen van rookkleppen en doorvoeren, maar is minstens zo geschikt voor het afdichten van de 4.000 sparingen Ø80-200 mm in dit gebouw. Vanwege de verspreide ligging van de sparingen is gekozen voor handmatige verwerking van de mortel in aardvochtige consistentie. Dit maakt bekisting overbodig. Om aanhechting te verkrijgen op de spiegelgladde boorwand is COMPAKTA als hechtmiddel ingezet. Samen met de zwel-eigenschappen van PAGEL V14/40 stelmortel K70 vormt dit een rotsvaste verbinding.