BAM Infra bouwt grootste onshore windpark van Nederland

Wieringermeer, 12 november 2018.

Windpark Wieringermeer in de Wieringermeerpolder wordt met een totaal van 100 windturbines het grootste onshore windpark van Nederland. Vattenfall neemt hiervan, door het plaatsen van 82 stuks NORDEX N117/3600 turbines, het leeuwendeel voor haar rekening. De bouw is inmiddels in volle gang en vanaf 2020 zullen de eerste 50 windturbines, goed voor 180 MW, hun eerste  stroom produceren. Het nieuwe windpark zal in voltooide staat circa 1,3 miljard kWh stroom per jaar leveren, waarmee 370.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

BAM Infra Regionaal uit Gouda is verantwoordelijk voor de realisatie van de 82 betonfundamenten tot en met het afstorten van de constructieve groutverbinding tussen het beton (C30/37) en de zogenaamde ‘load spreading plate’ (LSP), waarop de toren komt te staan. Dit specialisme hebben zij uitbesteed aan onderaannemer ROWIJ Bouwchemie en Verwaard Bouwstoffen, leverancier van PAGEL hoge sterkte gietmortel voor windturbines.

Inmiddels zijn de eerste 3 verbindingen gerealiseerd. BAM heeft gekozen voor een beproefd concept met PAGEL V1/60HF Gietmortel K90 (C100/115). Deze gietmortel heeft de laagst mogelijke krimp (< 0,6 mm/m na 91 dagen) en is speciaal ontwikkeld voor het overbrengen van  hoge dynamische belastingen vanuit de turbinetoren naar de betonfundatie. De uithardingstijden zijn kort, waardoor de ankers snel kunnen worden afgespannen. Daarna kan de toren worden opgebouwd.

Door ook te kiezen voor PAGEL gietmortel krijgt u toegang tot onze mondiaal opgedane ervaringen met het vervaardigen van groutverbindingen onshore en offshore. Wat kunnen wij voor u betekenen?