PAGEL perst er het maximale uit

Waddinxveen, 1 oktober 2019.

Een relatie in de metaal recycling nodigde ons onlangs uit voor het ondergieten van een knipschaar met bijbehorende hydraulische pers. Dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Het afstorten van een gesloten skid met een afmeting van 3,5×9 mlijkt simpel, maar is dat bepaald niet. Hoe voorkom je lucht-insluitingen onder het skid, om zo het maximale draagvermogen uit de gietmortel te persen?

PAGEL bedacht voor dit soort toepassingen een methodiek waarbij gebruik wordt gemaakt van dragende textielslangen. Deze worden onder het skid aangebracht, waardoor het te ondergieten oppervlak wordt opgedeeld in kleinere compartimenten. De textielslangen worden vervolgens gevuld met krimparme gietmortel en blazen zichzelf zo op. Omdat de mortel gewoon mee uithardt is sprake van een permanente dragende bekisting onder het skid. De stortvlakken zijn nu nog maar 1,50 m breed en kunnen over hun lengte van 3,5 m in één gang van achter naar voor worden gevuld, zonder zijdelingse verplaatsing van de mortelpompslang. De mortel kan maar één kant op en zodoende wordt de lucht altijd in één richting uitgedreven.

De randkist werd voorzien van een keurige vellingkant alvorens de compartimenten af te gieten met PAGEL V1/50 krimparme gietmortel K70. De uitvoering was in handen van POSSEHL Aannemingsmaatschappij uit Oosterhout. Zij bedachten een manier om de ingegoten textielslangen definitief aan het oog te onttrekken. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van dit systeem? Bel dan 088-540 1100 of mail info@verwaard-bv.nl