Krimparme cementgebonden mortel en betonmortel zijn voorzien van een hulpstof die de plastische krimp compenseert. Andere vormen van de krimp, zoals hydratatiekrimp en uitdrogingskrimp spelen echter nog wel een rol in het uithardingsproces. Krimparme mortel is dus niet krimpvrij en kan daardoor tijdens en na applicatie scheuren. Bij krimpscheuren groter dan 0,2 mm (gewapend beton) respectievelijk 0,3 mm (ongewapend beton) is het zinvol aanvullende maatregelen te treffen om inwatering te voorkomen. Dilataties en krimpwapening kunnen helpen scheurvorming tegen te gaan of te beperken. Zorgvuldige voor- en nabehandeling blijft dus belangrijk.
Wat kan de ontwerper doen om krimpscheuren te vermijden?
Dilataties en krimpwapening (bijvoorbeeld carbonmatten en vezels) kunnen helpen scheurvorming tegen te gaan of te beperken.
Wat de verwerker doen om krimpscheuren te vermijden?
Krimpspanningen worden beter verdeeld en daardoor lager, naarmate de ondergrond grover is. Goed opruwen en reinigen is dus belangrijk om aanhechting te verbeteren, de kans op krimpscheuren te verminderen en de scheurwijdte te beperken. Zorgvuldige voor- en nabehandeling is noodzakelijk om uitdroging van de mortel te voorkomen.
Wat als er toch scheurtjes ontstaan?
Bij krimpscheuren groter dan 0,2 mm (gewapend beton) respectievelijk 0,3 mm (ongewapend beton) is het zinvol aanvullende maatregelen te treffen om inwatering te voorkomen. Optioneel is de toepassing van scheur overbruggende beton of een beschermende coating.
Voor welke toepassingen kan je reparatiemortel gebruiken?
Enkele voorbeelden zijn: