Krimparme epoxymortel is niet krimpvrij en kan daardoor tijdens en na applicatie scheuren. Meestal is dit een gevolg van onvoldoende hechtsterkte op een zwakke of niet juist voorbereide ondergrond, al dan niet in combinatie met een te grote laagdikte. In dat geval kan de exotherme reactie tot temperatuurspanningen leiden, met mogelijk scheurvorming tot gevolg.
Wat kan de ontwerper doen om krimpscheuren te vermijden?
Dilataties en krimpwapening kunnen helpen scheurvorming tegen te gaan of te beperken. Ontwerp een laagdikte die past bij het specifieke gebruik in de voorgenomen toepassing.
De opgegeven laagdikte gaat altijd in combinatie met het maximale volume. In beginsel geldt, dat bij toename van het te ondergieten oppervlak de toegestane laagdikte afneemt. Zulks ter beperking van de exothermie en krimp.
Daarnaast dient rekening gehouden te worden met:
Wat kan de verwerker doen om krimpscheuren te vermijden?
Overschrijding van de maximale laagdikte kan leiden tot een hoge exothermie, krimp en scheurvorming. Daardoor ontstaan luchtbellen in de mortel en kunnen gassen en rook vrijkomen. In extreme gevallen kan dit tot zelfontbranding van de mortel leiden.
Stel daarom altijd zelf vast of de beoogde laagdikte past bij het specifieke gebruik in de voorgenomen toepassing. Als grotere laagdikten noodzakelijk zijn bouw je die op in meerdere lagen. De tweede laag kan na circa 4 uur hechtend op de onderlaag worden opgebracht. Lukt dat pas de volgende dag, dan de onderlaag eerst opschuren.
Voor welke toepassingen kan je epoxy gietmortel gebruiken?
Je dient ingelogd te zijn om aantekeningen te maken.