PAGEL beëindigt KOMO-Productcertificaten voor krimparme cementgebonden mortel.

Waddinxveen, 14 november 2019

Toen de CUR Aanbeveling 24 werd gepubliceerd in 1991 hebben wij als een van de eersten de krimparme mortels van PAGEL laten beoordelen, wat resulteerde in KOMO-certificaten voor al onze krimparme giet-, stel- en ondersabelingsmortel. Inmiddels schrijven we bijna 2020. De technologie op basis waarvan wij dit soort producten vandaag de dag produceren en de inzichten op het gebied van hun toepassing, zijn sterk gewijzigd. Cementsoorten en hulpstoffen zijn, het zal u niet verbazen, niet meer dezelfde als dertig jaar geleden. Producteigenschappen zoals druksterkte, verwerkbaarheid, vloeibaarheid, krimp en verwerkingstijd zijn daardoor sterk verbeterd. Zo hoort het ook.

We zijn al geruime tijd aanbeland op het punt waarop de geldende toetsingsnorm voor krimparme cementgebonden mortel (CUR Aanbeveling 24) op onderdelen een verdere productontwikkeling in de weg staat. Steeds vaker stoten we tegen de grenzen aan tussen wat kan en wat mag. Als mondiale speler zien wij dat veel andere landen hun bakens verzetten en normen aanpassen aan de geldende praktijk. In Nederland gebeurt dit niet. Daarom hebben wij besloten de samenwerking met KOMO te beëindigen. De KOMO-productcertificaten 714-16-K en 714-16-R zijn hierdoor vervallen. Het NL-BSB-productcertificaat 714-BBK-21.1 betreffende het bodembesluit blijft gehandhaafd.

Wat betekent dit voor u?

PAGEL produceert en levert al haar producten en systemen voor bescherming en reparatie van betonconstructies overeenkomstig de Europese normen EN 1504-3 (constructieve en niet- constructieve reparatie) en EN 1504-6 (verankeren van betonstaal). Dat is nu al, en dat blijft zo. U kunt daarom in heel Europa met onze producten werken, ook in Nederland onder de BRL-1904.

KIWA wordt QDB.

Wat verandert is dat de externe kwaliteitsbewaking van onze fabrieken en producten vanaf heden niet meer door KIWA wordt uitgevoerd, maar door haar Duitse equivalent QDB, de Qualitätsgemeinschaft Deutsche Bauchemie. Zij zien er voor u op toe, dat wij ons aan de geldende Europese spelregels houden. Zij controleren ook of onze producten voldoen aan de “DAfStb-Richtlijn voor de productie en toepassing van cementgebonden gietbeton en gietmortel 2011”, het Duitse equivalent van de CUR Aanbeveling 24. Daarmee bieden wij continuïteit in het verstrekken van betrouwbare productcertificaten die de constante kwaliteit van onze producten bevestigen en welke in geheel Europa geldig zijn. Deze certificaten vindt u in de productoverzichten op onze website.

QDB is net als KIWA een geaccrediteerd Europees certificeringsinstituut (Notified Body registratienummer 0921). Het nieuwe kwaliteitszegel ziet er zo uit:

PAGEL is niet alleen uitvinder, maar ook al ruim 50 jaar een van de meest vooraanstaande producenten van krimparme cementgebonden mortel met vestigingen in 45 landen. Dat komt doordat we producten maken die voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsnormen, elke dag weer en waar ook ter wereld. Dat zal nooit veranderen, daar kunt u van op aan!