Hoe kan je krimp bij cementgebonden gietmortel zoveel mogelijk beperken?

“Hebben jullie krimpvrije gietmortel”?

Deze vraag komt regelmatig voorbij, waarbij mensen hopen op een gietmortel zonder krimp. Ik leg dan direct uit dat krimpvrije cementgebonden mortels vooralsnog niet bestaan. Wat wel beschikbaar is, zijn krimparme mortels, dit zijn mortels met gecontroleerde krimp. Maar wat houdt dat precies in en hoe kun je de krimp zo veel mogelijk beperken?

Krimpvrij vs. Krimparm:
Krimpvrij: is een veelgehoorde wens, maar helaas vooralsnog onmogelijk in de wereld van cementgebonden mortels. Cement vertoont altijd krimp bij verharding en volledige eliminatie is dus op dit moment niet mogelijk. Krimparm: geeft aan dat we werken met mortels waarbij we de krimp beheersen. Het doel is niet om krimp volledig te vermijden, maar om het gecontroleerd te laten verlopen.

Hoe kan je krimp bij cementgebonden gietmortel zoveel mogelijk beperken?

Goede ondergrondvoorbereiding:
Losse delen en aanhechting beperkende substanties zoals cementhuid, olie en vet verwijderen. Ondergrond opruwen door middel van boucharderen, waterstralen, kogelstralen of frezen (NIET schuren).

Juiste hoeveelheid aanmaakwater:
Start bij het mengen met 85-90 % van de maximale hoeveelheid water. Vervolgens van het restant van het aanmaakwater zoveel toevoegen als nodig om de juiste consistentie te verkrijgen. Gebruik nooit meer dan de maximaal genoemde waterhoeveelheid.

Juiste mortel:
Elke toepassing vraagt om een specifieke mortel. Maak een weloverwogen keuze.

Goede nabehandeling
Start direct na verwerking met nabehandelen. Bescherm het oppervlak gedurende tenminste 3 etmalen tegen uitdroging als gevolg van voortijdig verdampen van het aanmaakwater door zon, wind, tocht en dergelijke.

Extra voorzorgsmaatregelen
Het is mogelijk dat een applicatie vereist dat er aanvullende voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals het gebruik van mechanische verankerde krimpwapening of het toepassen van dilatatie in de constructie, zodat er voldoende ruimte is voor uitzetting en krimp.

Kortom, ‘krimpvrij’ mag dan onmogelijk zijn, maar met slimme keuzes en een correcte verwerking minimaliseer je de krimp en behaal je duurzame resultaten.