Fietstunnel Vathorst op spanning gebracht.

Amersfoort, 28 oktober 2020.

Afgelopen week heeft Van der Linden Beton BV uit ‘s-Hertogenbosch de eerste van twee prefab fietstunnels in de wijk Vathorst, gemeente Amersfoort, gemonteerd en afgespannen. De tunnels maken deel uit van het plan tot verbetering van de doorstroming op de Bergenboulevard en maakt het fietsers en voetgangers mogelijk de rondweg bij rotonde 2 veilig en snel te kruisen. Hoofdaannemer is Salverda Bouw BV uit ‘t- Harde.

De verbindingsvoegen tussen de negen tunnelsegmenten zijn afgestort met PAGEL V2/40 krimparme voegmortel. Dit product wordt landelijk breed ingezet als waterdichte voegvulling in voorgespannen prefab tunnels en spanduikers. Ook als het regent!

Om het regenwater uit de voegen te verdrijven worden deze in de tunnelvloer vanuit het midden met PAGEL gietmortel gevuld. In dit geval om praktische redenen vanuit een kruiwagen. Het verdreven water verdwijnt bij de wanden in het talud. Zodra daar mortel uittreedt worden de openingen afgedicht en kan de voeg verder worden gevuld en afgewerkt. Een uur later is PAGEL al voldoende uitgehard om met het afvullen van de verticale voegen en het bovendek te beginnen. Dat gebeurt direct vanuit de mortelslang. Een uur na de laatste voeg kan met het afspannen worden begonnen. Veel efficiënter wordt het niet.

PAGEL wordt geleverd door Verwaard Bouwstoffen. Iets voor u? Bel 088-540 1100.

Foto’s: Van der Linden Beton BV